روکش صندلی یکی از تزئینات داخلی ماشین است که تا حد زیادی بر زیبایی داخل کابین تاثیر میگذارد. بنابراین میتوان آن را مهمترین عامل جذابیت داخلی خودرو دانست. روکشهای صندلی ماشین بسته به جنسشان قابلیت تاثیرگذاری بر دمای داخلی اتاق (احساس خنکی یا گرما) را هم دارند. به عبارت دیگر روکشها در زمینه تلطیف فضا و دمای داخل خودرو موثر هستند.
اگر قصد دارید روکش صندلی جدیدی برای خودرویتان تهیه نمایید، این نوشته از رادار مطالب مفیدی در اختیارتان میگذارد.
انواع مدلهای روکش صندلی خودرو
روکش صندلی خودرو یکی از پرفروشترین لوازم جانبیهای ماشین در بازار ایران است. از این رو شاهد تنوع زیاد آن در فروشگاهها هستیم. برای شناخت بیشتر این مدلها بهتر است یک دستهبندی کلی برایشان در نظر بگیریم. در ادامه انواع مدلهای روکش صندلی ماشین را بر اساس جنسشان بررسی میکنیم:
۱- روکش صندلی چرمی
چرم اولین نوع روکش صندلی در ماشین است که ظاهری نسبتا زیبا و جذاب به اتاقک خودرو میبخشد. چرمهای مورد استفاده در ساخت روکش برای صندلیهای خودرو عبارتند از:
- چرم طبیعی: این نوع چرم، گرانترین قیمت را در بازار به خود اختصاص میدهد. کیفیت بالای چرم طبیعی و نرمی و لطافت آن از جمله دلایل محبوبیت این نوع روکشهاست. اما برخلاف تصور عموم این جنس دوام بالایی نداشته و طول عمر مفیدش کوتاه است.
- چرم صنعتی: چرمهای صنعتی به لحاظ قیمت در بازههای مناسبتری نسبت به چرم طبیعی قرار میگیرند. ضمن اینکه این چرمها دوام و طول عمر بیشتری هم دارند.
چرم حاصل از مشتقات نایلون: این مدل چرم، بدترین جنس به کار رفته در ساخت روکش صندلی است. دوام و عمر آن بسیار کوتاه بوده و عملا کیفیت قابل توجهی ندارد.
مزایا و معایب روکش صندلیهای چرمی
برخی از مهمترین مزیتهای استفاده از روکش صندلی چرمی به شرح زیر است:
- ایجاد ظاهری لوکس و زیبا در فضای داخلی خودرو
- عدم تغییر رنگ روکشها در طول زمان
- تمیز شدن سریع و راحت به کمک اسپریهای مخصوص
معایب روکش صندلیهای چرمی نیز شامل موارد زیر است:
- جذب سریع گرما و داغ شدن سطح رویی روکش
- عرق کردن بدن در زمان رانندگی در روزهای گرم سال
- احتمال آتشسوزی خودرو به ویژه در تابستان و پس از پارک کردن طولانیمدت ماشین زیر نور خورشید
- حساسیت به رطوبت و عدم مناسب بودن برای مناطق شرجی به ویژه در شمال کشور
- امکان ترکخوردن لایه چرمی در اثر گرمای محیط و انتشار گازهای زیانآور
- مقاومت پایین در برابر خراش و ساییدگی
۲- روکش صندلی پارچهای
دومین گروه روکشهای صندلی خودرو، روکش صندلی پارچهای است. این مدلها تمام از پارچههایی با جنس کتان یا مخمل تولید میشوند. ارگونومی ساخت روکشهای پارچهای نسبتا مناسب بوده و در طولانی مدت حالت همیشگیشان را حفظ میکنند. بنابراین در زمان رانندگی احساس ناراحتی در سرنشینان به وجود نمیآورند.
مزایا و معایب روکش صندلیهای پارچهای
برترین مزیتهای روکش صندلیهای پارچهای عبارتند از:
- تنوع بالا در طرح و رنگ
- قیمت مناسب و مقرون به صرفه
- عدم عرق کردن بدن هنگام رانندگی
- مقاومت مناسب در مقابل ساییدگی و خراشهای جزئی
- تلطیف دمای اتاق بر اساس فصل سال (خنکی در تابستان و گرما در زمستان)
بدیهی است هر محصولی در کنار مزیتهای فراوان، معایبی هم داشته باشد. مهمترین ایراداتی که میتوان به روکشهای پارچهای گرفت، شامل موارد زیر است:
- رنگ پریدگی پارچه در اثر تابش مستقیم نور خورشید
- شستشو و نظافت سخت روکشها
- ماندگاری بالای لکههای کثیفی روی پارچه
- احتمال پاره شدن در اثر برخورد با اشیا نوک تیز
- احساس رطوبت روی صندلیها در شهرهای شرجی
۳- روکش صندلی ترکیب چرم و پارچه
تا اینجا با مزایا و معایب هر یک از روکش صندلیهای چرمی و پارچهای آشنا شدیم. تولیدکنندگان برای رفع ایرادات این روکشها و بهبود مزایای آنها، دست به تولید روکشهای ترکیبی زدهاند. در این مدلها بخشی از روکش از جنس پارچه و بخش دیگر آن از جنس چرم است. به این ترتیب مزایا و نقاط قوت چرم و پارچه در هم ترکیب شده و احساس راحتی بیشتری برای سرنشینان فراهم میآید. در مقابل نقاط ضعف نیز تلطیف شده و کمتر موجب ناراحتی افراد میشوند.
به طور مثال در ساخت این روکشها برای قسمت نشیمنگاه و پشتی از پارچه استفاده میشود. به این ترتیب احساس عرق کردن در زمان رانندگی در روزهای گرم سال کمتر خواهد شد. در طرف دیگر برای کنارههای صندلی از چرم استفاده شده تا کثیفیهای آن به راحتی پاک شود.